четвъртък, 10 юни 2010 г.

Кратък пътеводител до Виена - I-ва част

Започвам блога си с кратък пътеводител за Виена.

След навлизането на FlyNiki на българския пазар Bulgaria Air и Austrian Airlines значително свалиха цените, така че може да си намерите билети за около 80 евро отиване и връщане. Нормален хотел може да се намери за от 56 евро на вечер.


И така, купили сме билети, резервирали сме и хотел и пристигаме на виенското летище.


Препоръчвам още от летище да си купите 24- /5.70 EUR/, 48-/10 EUR/, 72-часова карта /13.60 EUR/ или ако престоят ви е по-дълъг - едноседмична карта /14.00 EUR/ за градския транспорт, която може да използвате за трамвай, метро или автобус неограничен борй пъти през времето, през което е валидна. Необходимо е само да ги валидирате при първото си пътуване.Може да си купите и т.нар Wien Karte /18.50 EUR/, която може да се използва за 72 часа за градския транспорт и която дава редица намаления за забележителностите, театри, музеи, магазини, кафенета, ресторанти, както и за транспорта до летище.Билет за еднократно пътуване струва 1.80 EUR ако си го закупите предварително или 2.20 в превозното средство.Тези карти не важат за транспорта от летището до града.


Начините на придвижване до хотела или центъра са няколко. Моят съвет е да пишете на хотела, за да ви упътят най-добре.


Най-бързият начин е с т.нар. CAT Train /City Airport Train/ – за 16 минути се стига от летището до Wien Mitte/Landstrasse. Цената е 9 евро в една посока и 16 в двете посоки. Wien Mitte/Landstrase спирка на линия 3 и на линия 4 на метрото. На връщане може да се чекирате и да оставите багажа си направо от Wien Mitte.Другият вариант е с автобус. Има три линии от летище.


4


Първата линия е най-добрият вариант до центъра. Последна спирка е Scwedenplatz /спирка на линия 1 и линия 4 на метрото/

Linie Flughafen Wien - Morzinplatz/Schwedenplatz

Втората линия е до гара Mediling и до гара Запад/Westbahnhof /спирка на линия 3 и линия 6 на метрото.

Linie Flughafen Wien - Wien Meidling - Wien Westbahnhof


Тази линия избрахме ние, за да се придвижим до Westbahnhof и оттам с трамвай номер 9 до хотел Senator.


Третата линия е удобна за придвижване до Donaustadt /Vienna Int. Center/

Linie Flughafen Wien - Kaisermühlen VIC - Wien Kagran


Цената на автобусния билет е 6 евро в едната посока и 11 евро в двете посоки.


Третият вариант е с линия 7/S7 на бързия влак/Schnellbahn/ до Wien Mitte. Билетът в една посока струва 3.40 EUR. Този вариант използвахме към летище.Карта на метрото1 коментар: