вторник, 29 юни 2010 г.

Кратък пътеводител до Виена - III-та част

Продължваме към площад Мария Терезия, където се намират Природоисторическия музей и Музея за история на изкуството. Двете сгради са идентични като архитектура, различават се само по статуите по техните фасади.


Музеите са построени през 1819 година, заедно с прилежащият им площад със статуята на императрица Мария Терезия.

Природоисторически музей разполага с внушителна колекция от пеперуди и други насекоми, както и други интересни експонати като колекция от минерали, риби, птици, бозайници и т.н Забележителни са т.нар Микротеатър, където могат да се видят микроскопични организми, двата рака, изпратени като подарък на австрийския император от японския император. Природоисторическият музей разполага с една от най-значимите колекции от скъпоценни камъни с над 4000 експоната.
Интересно е да се види букетът от скъпоценни камъни, подарен от Мария Терезия на Франц Стефан, състоящ се от 761 камъни и 2102 диаманти.



Входът за младежи до 19 години е безплатен, за възрастни е 10 евро.
Музеят на историята на изкуството разполага с богата колекция от прочути произведения на изкуството като Вавилонската кула на Брюгер например. Заслужава да се види Египетската колекция.
Входът струва 12 евро.


В близост се намират Кварталът на музеите, били в миналото императорски конюшни, от 1989 музеен комплекс - Музеят на модерното изкуство, Леополд музей и други подобни зали.
Продължаваме по Opernring към един от символите на Виена - Виенската опера.

Виенската опера е построена в неоренесансов стил между 1861 и 1869 година, архитекти са Август фон Зикардсбург и Едуард Ван Дер Нюл. Сградата не се харесала на тогавашните виенчани, освен това се наложило нивото на Рингщрасе пред Операта да бъде вдигнато един метър според новите градоустройствени планове, след като вече строителството на сградата било започнало и тя била сравнявана с потънала кутия. Ван дер Нюл се самоубива, а няколко седмици по-късно Зикардсбург умира от сърдечен удар и нито един от архитектите не видял сградата си завършена.
Първото представление е на операта Дон Жуан на Моцарт през 1869 година, на което присъстват император Франц Йозеф и императрица Елизабет.
Билети могат да се закупят и по интернет, като цените започват от 10 евро и могат да достигнат 240 евро.
Ако ви се налага да посетите тоалетна, може да го съчетаете със слушане на оперна музика ;)


Точно зад операта се намира Албертина, където са изложени картини на Реноар, Моне, Пикасо и много други прочути художници.
Входът струва 9,50 евро. За младежи под 19 е безплатно.
Продължаваме по Kamtnerstrasse, минаваме покрай Техническия университет и се озоваваме пред Karlskirche. През 1713 г., една година след поредната чумна епидемия, Карл VI решава да построи църква в чест на неговия патрон Карл Боромео, смятан за лечител на болестта.


Интересно е, че може да използвате асаньор вътре в църквата, с помощта на който да се издигнете до 32 метра височина и да разгледате фреските съвсем отблизо. От най-високата точка на Karlskirche се открива прекрасна гледка към Виена.
Входната такса е 6 евро, включително и за асансьора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар